MÜTEAHHİTLİK ÖDEMELERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME
Müteahhitlik ödemelerine ait dekonların ayrı ayrı refereans numarası alınarak ödenmesi gerekmektedir. Bu şekilde yapılmayan ödemelere iade işlemi uygulandığından süreç uzamaktadır. Bilgilerinize.
Dünya Çevre Günü, çevre konusunda dünya çapında farkındalık oluşturmak için 1972 den beri düzenlenmektedir.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Mayıs 2022 de yayımladığı genelge ile ülkemizde 5 Haziran tarihinin bulunduğu hafta Türkiye Çevre Haftası olarak kutlanmaktadır. Her yıl bir temayla kutlanan Türkiye Çevre Haftası, 2023 yılında “Temiz Deniz, Temiz Dünya” temasını içermektedir. İlimiz hem Marmara Denizi hem de Karadenize kıyısı olan bir kıyı şehridir. Aynı zamanda Sapanca gölünün bir kısmı da ilimizde bulunmaktadır. Şehrimizin bu güzelliklerinin korunması önemle üzerinde durduğumuz çalıştığımız bir konudur. Bu sebeple ilimizde hiçbir atıksu arıtılmadan deniz, göl, akarsu gibialıcı ortamlara deşarj edilmemektedir.
Ayrıca Birleşmiş Miletlerin bu yılki Dünya Çevre Günü teması “Plastik Kirliliğini Azaltmaya Yönelik Çözümler” dir. 1862 yılında icat edilmiş ve 1907 yılından bu yana yoğun kullanımı olan plastik, son yıllarda dünyadaki kullanımının daha da artmasıyla bugün elimizi attığımız her yerdedir. Çoğunlukla tek ve kısacık kullanımlarından sonra hayatlarına atık olarak devam eden plastikler; zamanla akarsuları, denizleri ve dünyamızda tüm canlı sağlığını ciddi derecede olumsuz etkilemektedir. Dünya genelinde hazırlanan raporlara göre, 2050 yılında denizlerde bulunacak plastiklerin toplam ağırlığı, denizdeki canlıların toplam ağırlığından fazla olacağı yönündedir. Plastik; üretim sürecinden bertaraf etmek için yapılan yakma işlemi ve tüketim aşamasına kadar ciddi miktarda karbon salınımı yaratması sebebiyle iklim değişikliği açısından da tehdit oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde, önlem alınmadığı takdirde, plastiğin 2050 yılına gelindiğinde 56 milyar ton karbon salınımına neden olacağı öngörülmektedir. Plastiklerin doğada 1000 yıl yok olmadan kaldığı, karbon salınımları düşünüldüğünde önlem alınması gerekliliğinin ne derece önemli olduğu görülmektedir.
Doğal kaynakların daha az kullanılmasını amaçlayan ve özellikle Birleşmiş Milletlerin bu yılki temasını da destekleyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayeleri ve öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi ilimizde başarı ile yürütülmektedir. İlimizde bulunan tüm kamu kuruluşları, okullar, hastaneler, alışveriş merkezleri ve Organize Sanayi Bölgeleri sıfır atık uygulamasına geçmiş durumdadır. Bu sayede 3.492.973 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır. Projenin başlangıcından itibaren bugüne kadar 205.469 ton atık kağıt, 114.128 ton atık metal, 92.963 ton atık cam, 97.671 ton atık plastik atık toplanmıştır.
Daha yaşanabilir bir dünya için plastik kullanımını azaltmak gerekmekte olup ülkemizde de Bakanlığımızca plastik kullanımının azaltılmasına yönelik Sıfır Atık projesi kapsamında plastik poşetlerin ücretli hale gelmesi, kısa süre içinde plastik poşet kullanımını yüzde 80 oranında azaltmıştır.
Bugün ilimizde çevre konularında çalışmalar; Sayın Valimiz önderliğinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ilgili diğer kurumlar yanında eğitim kurumlarımız ve oldukça çok sayıda gönüllü sivil kuruluşlarımız tarafından yapılmaktadır. Çevre ile ilgili yapılan çalışmalarda çok sayıda insanın katkısı ve farkındalığı sorunların çözümünde hedefe kolay ulaşılmasını sağlamaktadır. Bu vesile ile bu ortak hedefi amaçlayarak İlimizde 7/24 esasına göre gece gündüz mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan çalışma arkadaşlarıma ve başta çalışmalarımızda her daim çevre konusunda işbirliği ile çalıştığımız Kocaeli Büyükşehir Belediyesine, İlçe Belediyelerimize ve ilgili diğer kurumlara teşekkürlerimi sunuyorum.
Ekonomik büyümeyi desteklemek aynı zamanda da çevre kalitesini artırmak; havasıyla, suyuyla, yeşil alanlarıyla, temiz bir şehir oluşturmak temel hedefimizdir. Kalkınma ve ekonomik gelişme hem ilimiz hem de ülkemiz için zorunlu ve kaçınılmazdır. Sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde gerekli önlemler alındığı takdirde çevre problemleri en aza indirilerek kalkınma ve ekonomik gelişme sağlamak mümkündür. Biz hem ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmeli hem de çevreyi korumak zorundayız. Bu dengeyi sürdürülebilir çevre, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri ile yürütmekteyiz.
İçinde bulunduğumuz bu çevre haftası ve bu etkinliklerin herkesin özellikle de çocukların çevre konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve konuya ilişkin farkındalıklarının arttırılması hususunda faydalı olacağına inanıyorum.
Çevre sorunları ile mücadelenin en önemli aşamalarından biri de çocuk yaşlardan başlayarak toplumda hassasiyetin arttırılması ve bu hususta bilinçlendirilmesidir.
Bu amaçla da 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı içerisinde 41 adet okulun öğrencilerine çevre bilincinin arttırılması için eğitimler verilmiş olup, bu eğitimler tüm okullarımızda devam etmektedir.
Türkiye Çevre Haftası, kalkınma hedefleri ilkesinde çevrenin konumunun güçlendirildiği, yaşanabilir bir dünya için bir kez daha düşünmek, yapabileceklerimizi gözden geçirmek, daha yoğun ve kesintisiz bir mücadele sürdürme kararı almak ve uygulamaya koymak için bir fırsat olacaktır.