MÜTEAHHİTLİK ÖDEMELERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME
Müteahhitlik ödemelerine ait dekonların ayrı ayrı refereans numarası alınarak ödenmesi gerekmektedir. Bu şekilde yapılmayan ödemelere iade işlemi uygulandığından süreç uzamaktadır. Bilgilerinize.
Dünyamız, küresel ölçekte, sanayi ve teknolojide görülmemiş bir hızda gelişirken ne yazık ki, tabiatta telafisi neredeyse imkânsız tahribata ve tüm insanlığın ortak sorunu olan çevre kirliliğine yol açmaktadır.
Yaşadığımız çevreyi bir emanet olarak görüp korumak ve istikbale bırakmak hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur. Bu şuurla, var olan tabii zenginliğin korunmasına ve doğal kaynakların sürdürülebilir kalkınma yaklaşımıyla yönetilmesine imkân sağlayacak tedbirleri hayata geçirmek, bizler için hayati öneme sahiptir. Doğaya saygılı, çevreye duyarlı, israf yerine kanaati esas alan bir tüketim anlayışını toplumsal hayatta yerleştirmemiz gerekmektedir.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayeleri ve öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi toplumsal hayata yeni tüketim anlayışını yerleştirecek bir felsefe olarak karşımıza çıkmaktadır. Sıfır atık felsefesi; İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesidir.
Atık yönetimi önemlidir. Yönetiminin iyi sağlanamadığı durumlarda doğada kalmaktadırlar. Bazı atıklar vardır ki, doğadan binlerce yılda bile yok olmazlar. Bu tür atıkların verdiği zarar dünyanın ekolojik dengesinde çok büyük tahrifata sebep olmaktadır. Örneğin plastik atıkların 1000 yıl, cam atıkların 4000 yıl, pil atıkların 300 yıl, metal atıkların 10 ile 100 yıl arasında, doğada yok olmadan kaldığı düşünülürse atık yönetiminin önemi daha iyi anlaşılacaktır.
Sıfır Atık çalışmaları ile tüm dünyada örnek gösterilen Türkiye'nin, iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma planları kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kuruluna sunduğu "Sıfır Atık" kararı kabul edilmiş böylece, Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi", BM Genel Kurulu kararıyla desteklenmiştir. Genel Kurul, bu kararla 2022 yılında 30 Mart'ı Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan etmiştir.
Bakanlığımızın vizyonu, Sayın Valimiz Seddar YAVUZ ‘un talimatları doğrultusunda Kocaeli ilimizde yürürtülen Sıfır Atık çalışmaları kapsamında;
Valilik Binası Kompleksi’nde 19 Şubat 2018 tarihi itibari ile sıfır atık projesi uygulamaya geçiş işlemleri tamamlanmıştır.
Ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 12 İlçe Belediye Başkanlığı, 12 İlçe Kaymakamlığı başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, 2 adet üniversite, 1272 okul, 27 sağlık kuruluşu, 65 kamu kurumunda sıfır atık projesi uygulaması tamamlanmıştır.
İlimizdeki konut olarak kullanılan 12 İlçede, 677 sitede, 3904 blokta, 107.617 dairede sıfır atık uygulanmaya başlanmış olup bu proje kapsamında 557.800 kişinin uygulamaya katılımı sağlanmıştır.
İlimizde bulunan tüm Alışveriş Merkezlerinde sıfır atık geçiş işlemleri tamamlanmıştır.